splošno

Vsestranski les za uporabo v gradnji

Les je vsestranski material, ki prepriča z različnimi odlikami. Med prednostmi je gotovo tudi to, da gre za naraven material, ki je enostavno dostopen in razmeroma poceni, za nameček pa ga ni težko oblikovati v zahtevane elemente. Predvsem v gradnji pridejo do izraza prednosti, ki so ključnega pomena tudi pri izdelavi nosilnih konstrukcij in drugih pomembnih delov sodobnih stavb. Tako lahko pri gradnji les s pridom uporabimo v praktično vsaki fazi dela.

Za izdelavo gradbenih elementov se običajno uporablja lepljen les, ki je posebej obdelan in pripravljen na večje obremenitve ter druge zahteve svoje vloge. Lepljen les je skrbno izbran in obdelan, odstranjene so pomanjkljivosti in šibkosti, nato pa so posamezni kosi tako pripravljenega lesa zlepljeni skupaj v močne nosilne elemente. Na ta način lahko sestavimo različne konstrukcije, tudi celotne skeletne hiše, ki so v zadnjem času zelo priljubljene. Skeletne hiše lahko izdelamo tako, da postavimo konstrukcijo iz kakovostnega lesa, nato pa oblikujemo še preostale elemente in jih namestimo na svoje mesto. Takšna gradnja ima mnoge prednosti, tako tiste, ki izvirajo iz lastnosti lesa, kot tiste, ki spremljajo prilagojen način gradnje. Lepljen les v tej vlogi prevzame nalogo nosilne konstrukcije, zato je še posebej pomembno, da izberemo kakovosten material in zanesljive elemente. V končni fazi ponujajo skeletne hiše zelo dober rezultat, ki odlično ponazarja vsestransko uporabnost lesa v gradnji.

Lepljen les se s pridom uporablja pri izdelavi objektov, ki so večinoma izdelani prav iz lesa, ravno tako pa se pogosto uporablja za posamezne elemente, s katerimi dopolnimo elemente iz drugih materialov. Tako so recimo priljubljena lesena ostrešja in napušči, tramovi, nadstreški in podobni elementi. Gre za vsestransko opcijo, ki vedno ponuja zelo posrečene rešitve, zato se gotovo splača preveriti možnosti, ki jih les ponuja pri gradnji, ne glede na to, za kakšne vrste objekt sploh gre.