splošno

Vrata za popolno varnost

Pri izbiri vrat imamo v mislih različne lastnosti, ki se morajo prilagajati vlogi, ki jo bodo vrata imela. Tako pogosto uporabljamo recimo PVC vrata, ki prinašajo zelo širok nabor prepričljivih prednosti, za nameček pa so tudi precej poceni. Za splošno uporabo je seveda smiselno izbrati vrata, ki kar najbolj prepričajo z raznovrstnimi pozitivnimi lastnostmi. V nekaterih primerih pa imamo opravka z nekaterimi izrazitimi prioritetami, ki ne dopuščajo kakšnih kompromisov. To je povsem očitno, če izbiramo vrata, ki imajo pomembno varnostno funkcijo. Predvsem na vhodu v stanovanja pa tudi na vhodih drugih objektov potrebujemo vhodna varnostna vrata, ki morajo biti povsem prilagojena takšni funkciji.

Za vhode sicer pogosto izbiramo nekoliko boljša vrata in trdnejše materiale, čeprav lahko tudi PVC vrata s svojimi funkcionalnostmi dobro odgovorijo na potrebe v takšnih situacijah. A če pričakujemo popolno varnost, moramo izbiro podrediti tej prioriteti. Vhodna varnostna vrata so nujno opremljena s protivlomnim sistemom, ki se dobro obnese v primeru poskusa vloma, pa tudi pri drugih grožnjah in obremenitvah. Sodobni protivlomni sistemi so zelo napredni in v veliki meri prilagodljivi, lahko jih vgradimo tudi v lesena ali PVC vrata, čeprav v takšni vlogi izstopajo kovinska vrata, ki so značilna za industrijsko in komercialno okolje. Če želimo opremiti domači vhod, je vsekakor smiselno izbrati lesena ali PVC vrata, v katere je vgrajen kakovosten protivlomni sistem.

Sam protivlomni sistem pa še ni edina odlika, ki jo imajo vhodna varnostna vrata. Prav tako moramo poskrbeti za nekatere druge ključne lastnosti, ki se v praski izkažejo za zelo pomembne. Navsezadnje pa moramo razumeti, da ni vse odvisno od samih vrat – vhod moramo tudi drugače prilagoditi tej nalogi, vrata pa moramo zanesljivo namestiti v takšno okolje. O varnosti odloča najšibkejši element, tako da bo tudi vhod varen le toliko, kot bo to dopuščala njegova najbolj šibka točka.