splošno

Enostavna toplotna črpalka za ogrevanje

Od ogrevalnega sistema pričakujemo različne lastnosti, predvsem pa bi radi koristili tiste odlike, ki se na dolgi rok izkažejo za najbolj pomembne. Pričakujemo zanesljivo in dovolj zmogljivo ogrevanje, a tudi dober izkoristek in varčno delovanje. Na dolgi rok se to kaže v prihrankih, ni pa nujno, da bodo tudi kratkoročni stroški zelo nizki. To je posebej očitno pri toplotnih črpalkah. Te so pogosto precej dražje od alternativnih naprav za ogrevanje, prihranek pa obljubljajo šele na dolgi rok. A to ni nujno – poznamo tudi izvedbe toplotnih črpalk, ki so že v izhodišču dokaj prijazne do denarnice kupcev, na dolgi rok pa navdušijo s kompletom prepričljivih odlik.

To so toplotne črpalke zrak voda, ki veljajo za najbolj enostavne. Za razliko od drugih izvedb toplotnih črpalk v tem primeru ni treba kupovati drage opreme, glavna prednost pa je v tem, da je zunanja enota zelo enostavna za namestitev in uporabo. Toplotne črpalke zrak voda delujejo podobno kot klimatske naprave in imajo elegantno zunanjo enoto, ki pridobiva energijo iz ozračja. Takšna toplotna črpalka za ogrevanje uporablja enostavno dostopen vir energije, ni se treba ukvarjati z namestitvijo podzemnih kolektorjev ali vrtanjem do podtalne vode. Tako imajo že v izhodišču toplotne črpalke zrak voda nižjo ceno, medtem ko na dolgi rok vseeno ponujajo vse prednosti, ki jih lahko prinese toplotna črpalka. Za ogrevanje je posebej pomembno to, da izberemo naprave z zadostno zmogljivostjo, pri čemer pa se izkažejo tudi drugi dejavniki – takšna oprema se najbolje obnese v dobro izoliranih prostorih, kjer bo izkoristek najboljši.

Toplotna črpalka za ogrevanje je dobra izbira, če imamo možnost izkoristiti vse njene prednosti. To velja tako za toplotne črpalke zrak voda kot za druge izvedbe, med katerimi lahko izbiramo. Če ciljamo na enostavno in ugodno opremo, je zrak voda najboljša opcija, zato je tudi zelo priljubljena.