splošno

Prezračevanje hiše

Prezračevanje hiše je zelo pomembno, za zdravo življenje in svež vonj vašega bivalnega prostora. Prezračevanje hiše je znano tudi pod drugim imenom oziroma izrazom in to je rekuperacija hiše.

Prezračevanje hiše je zelo pametno in priporočljivo. Prezračevanje hiše ima ogromno pozitivnih lastnosti, vendar se na žalost najde tudi kakšna manj pozitivna lastnost. Prednosti oziroma pozitivne lastnosti prezračevanja hiše je konstanten svež zrak, alergikom je prijazno (filtri poskrbijo, da v prostorih ni cvetnega prahu in ostalih nečistoč iz okolice), izguba toplote v zimskem času je izredno manjša, kar pripomore k temu, da se prihrani veliko več denarja, kot pa bi se sicer. 

Slabe lastnosti prezračevanja hiše pa so da je prisotnega veliko smradu iz okolice, nizka vlažnost v prostoru in potrebni dodatni vlažilniki zraka za ohranjanje optimalne vlažnosti v prostoru, pojavljajo se tudi zvoki in hrup iz zunanjosti, prav tako pa se podraži investicija, ki ste jo namenili za vložitev oziroma gradnjo hiše.

Rekuperator zraka

Rekuperator zraka je priročna in pametna zamisel oziroma produkt, če želite v svoj bivalni prostor privabiti več svežega zraka. Rekuperator zraka je sestavni del prezračevalne naprave sestavljen iz vzporedno položenih plošč iz umetne mase, preko katerih se prenaša toplota iz toplejšega na hladnejši medij oziroma predmet ali površino. 

Pretoki medijev oziroma vode, zraka in drugih medijev so lahko protitočni, istotočni ali pa so pod kotom devetdeset stopinj, pri tem pa se med seboj ne mešajo. 

Rekuperator zraka je lahko eno stopenjski, dvo stopenjski ali pa tri stopenjski. Pri rekuperatorju zraka pomeni, da ima ta naprava eno, dve ali pa kar tri rekuperativne enote.

Rekuperator zraka deluje tako, da onesnažen in hladen zrak po eni ločeni plasti odhaja iz prostora in objekta, po drugi strani oziroma po drugi ločeni plasti pa svež in ogret topel zrak prihaja v zgradbo.

Če imate doma nameščen rekuperator zraka, potem zračenje z odpiranjem oken ni več potrebno tako pogosto opravljati.