Trgovine

Otroška soba

Otroške sobe so prostori, kjer otroci preživijo največ časa.

Ker je otroška soba prostor, kjer bo otrok preživel veliko časa je vsekakor smiselno, da je tako opremljena kakor je otroku najbolj všeč. Otroške sobe naj bodo prostorne in svetle, poskrbljeno pa mora biti tudi za zračenje. Otroci so zelo živahna bitja in premajhna otroška soba bi jih v veliki meri otesnjevala, je pa res, da v kolikor v stanovanju ni dovolj prostora težko govorimo o tem, kako zelo velika mora biti otroška soba, vendar jo lahko le prilagodimo danim razmeram. Nekoliko drugačna je situacija, če je hiša še v izgradnji, potem je otroška soba lahko velika, prostorna in lahko se nahaja točno na kraju, kjer si to najbolj želimo.

Lepo urejena otroška soba veliko pripomore k prijetnemu odraščanju in otroka spodbuja k ustvarjalnosti. Starši morajo poskrbeti, da bo otrok sobo veliko zračil, smiselno je v otroško sobo namestiti tudi rastline in redno skrbeti za prijeten in svež vonj. V kolikor menite, da lahko z določenim eteričnim oljem izboljšate otrokovo razpoloženje, lahko slednje zagotovo naredite. V sobo postavite izparilnik, v katerega kanete nekaj kapljic olja in vonj otroške sobe bo v nekaj minutah zelo prijeten. Slednje lahko naredite tudi kadar je otrok boln, kadar ima težave z dihali ali je v sami sobi morebiti celo presuh zrak. Zrak je suh pogosto v zimskih mesecih, ko se kuri in radiatorji oddajajo toploto. Zrak je zaradi tega ne samo suh, vendar pogosto tudi naelektren, kar lahko povzroča suh kašelj. Strokovnjaki so mnenja, da je še kako pomembno, da sta sobi od fantka in deklice ločeni, seveda v kolikor je slednje mogoče.

Dečkova soba bi se naj nahajala na severni ali vzhodni strani, od deklic pa na južni ali zahodni. Prav tako je pomembno, da se otroške sobe ne nahajajo zraven vode. Strokovnjaki so mnenja, da je potrebno otroka že od malih nog spodbujati, da sobo za seboj pospravijo in da imajo stvari lepo organizirane, saj se bodo tako hitreje navadili na čistočo in red. Sobo nikoli ne opremljajte sami, vendar v ta proces vključite otroka, ga prosite za predloge, kje bi lahko kaj postavili, kaj bi lahko izboljšali, kje bodo sprabljene igrače, kje bodo oblačila, kako bodo oblačila zložena. Otroka lahko povabimo tudi k zlaganju in pospravljanju.

Verjemite, da vam bo otrok z veseljem pomagal in bo tudi sam kdaj delo opravil namesto vas, vi pa boste samo preverili, če je vse v redu pospravil. Strokovnjaki so mnenja, da naj otroka vključimo tudi k urejanjo prostorov stanovanja in hiše, dati mu je potrebno zadolžitve, dovoliti, da pove svoje mnenje, da izbere določene izdelke. Nikakor ni smiselno, da o vsem odločajo starši, da vse izbirajo starši. Morda se na prvi pogled zdi otrokova izbira napačna, vendar boste lahko kaj kmalu ugotovili, da temu ni tako in da se morebiti njegove barve super podajo k opremi, da so morebiti njegove barve bolj prijetne in da naredijo sobo lepšo, prijetnejšo, itd. Vsekakor je potrebno o otrokovem mnenju premisliti in mu dati vedeti, da ga upoštevate.

Otroške sobe so projekt celotne družine veliko izbiro otroških sob pa najdete tudi v spletni trgovini.