Storitve

Je cenejši izpit za motor ali za avto?

Pri vsaki vrsti šolanja vožnje bo potrebno nekaj plačati. Pravzaprav pridobivanje takšnih in drugačnih izpitov s tega področja večinoma zahteva kar znatno investicijo, še posebej za mlade, ki še nimajo rednih dohodkov in si težko privoščijo plačevanje dragih ur in drugih stroškov. Zato bi se morda nekateri raje kot za avto odločili opravljati izpit za motor. Je to cenejša opcija?

Motorji so načeloma cenejši od avtomobilov, a za pridobivanje izpita to ne velja. Velik del postopka je enak in tako zahteva enake stroške. Treba je na primer upoštevati ceno zdravniškega pregleda, ki je za kategorije A, A1 in A2 enaka kot za kategorijo B. Poleg tega je treba seveda opraviti tečaj prve pomoči in teoretični preizkus znanja CPP. Oboje prinaša določene stroške, čeprav se cena priprave na te preizkuse lahko razlikuje med različnimi ponudniki. Glavno razliko pa vsekakor predstavlja praktični del – na tem področju bo izpit za motor zahteval nekaj več denarja, vsaj nekje 30 € na uro, medtem ko se pri avtu cene gibljejo načeloma pod 25 € na uro.

Ne smemo pozabiti drugih obveznosti, kot je varna vožnja. Cena za te zadeve se prišteje k stroškom izpita. Za varno vožnjo cena predstavlja verjetno največji strošek, ki ga bomo imeli s pridobitvijo izpita po tem, ko opravimo praktično usposabljanje. Seveda je tečaj varne vožnje obvezen tako za voznike avtomobilov kot motorjev, poleg tega ima varna vožnja ceno običajno dokaj neodvisno od kategorije. Glavna razlika med motoristi in avtomobilisti se torej v vsakem primeru naredi pri praktičnem usposabljanju.