Ostalo

Cenovno ugodne hiše

Pred vsakim večjim gradbenim projektom je gotovo pametno veliko pozornosti nameniti prav ceni. To ne pomeni, da se odločamo le glede na to, katera opcija bo prinesla največje prihranke, moramo pa upoštevati, da lahko isti rezultat dosežemo na različne načine, ki se lahko razlikujejo tudi v ceni. Če pri gradnji hiše iščemo cenovno ugoden način, ni treba žrtvovati ključnih lastnosti nove zgradbe – dovolj je, da se odločimo za preizkušen material, ki omogoča hitro in cenovno ugodno izgradnjo kakovostnih in zanesljivih konstrukcij.

Lesene hiše

Gradnja z lesom je zelo priljubljena, posebej pa to potrjujejo skeletne hiše in brunarice. V obeh primerih gre za pretežno lesene konstrukcije, ki se brez težav zoperstavijo vsem mogočim izzivom, na katere mora biti pripravljena stanovanjska zgradba. Tako skeletne hiše kot brunarice so izdelane zelo hitro, predvsem pa so v primerjavi z drugimi opcijami tudi zelo poceni. Nekateri elementi iz masivnega lesa so resda lahko precej dragi, je pa zato lepljen les toliko cenejši, pa tudi nekateri drugi leseni elementi ne predstavljajo posebnega stroška.

Skeletne hiše in brunarice so običajno skoraj v celoti izdelane iz lesa, kar pomeni, da za izračun predvidenih stroškov sploh ni treba upoštevati drugih materialov. A tudi les ponuja nekaj verzij, ki lahko vplivajo na ceno – že lepljen les je na primer na voljo v različnih izvedbah, poleg tega pa imamo na voljo še elemente iz masivnega lesa ter druge vrste lesa, ki pridejo včasih v poštev pri tovrstnih gradbenih delih. Najcenejša možnost je običajno lepljen les, seveda pa se je treba odločati predvsem na podlagi dejanskih potreb.