splošno

Brez težav pri spravilu sena

Pri spravilu sena se lahko zgodijo različne težave, ki delo zapletejo. Če smo na morebitne probleme dobro pripravljeni, lahko celoten projekt odlično izvedemo. Veliko lahko dosežemo že s preventivo. Seveda je pomembno, da so na delo dobro pripravljene same površine, ki jih obdelujemo, v praksi to pomeni, da imamo na voljo suho seno, ki ga lahko pripravimo za nakladanje. Nato pa pride v poštev ključna oprema, ki jo pri tem uporabljamo.

Za spravilo sena običajno uporabljamo samonakladalke, ki so povsem prilagojene prav temu namenu. To pomeni, da lahko pričakujemo odlično delovanje in prepričljive funkcionalnosti, ki na tem področju največ štejejo. Samonakladalke so zelo uporabne na večjih terenih, kjer imamo na voljo urejene vrste sena. Nekaj več težav bo na razgibanih terenih, predvsem na manjših parcelah nepravilnih oblik. V nekaterih primerih je smiselno seno spraviti kar ročno ali z drugo opremo, če samonakladalke ne moremo enostavno zapeljati po parceli.

V vsakem primeru pa bomo potrebovali dober traktor. Prav ta je lahko vir nekaterih težav, ki pokvarijo izkušnjo pri spravilu sena. Pomembno je, da je naprava odlično pripravljena na zahtevno delo preko poletne sezone. To morda vključuje tudi popravilo traktorjev, če so z njim kakšne težave. V nekaterih primerih je možno popravilo traktorjev opraviti hitro in enostavno, morda kar na terenu. Prav tako lahko veliko dela opravimo v domači delavnici. Včasih pa ne bo druge rešitve, kot da za popravilo traktorjev obiščemo ustrezen servis. Vsekakor je treba zagotoviti brezhibno delovanje traktorja, saj ravno ta odloča o delovanju celotne kmetijske mehanizacije, ki je nujna za spravilo sena.

Pri spravilu sena se soočamo z različnimi nalogami, ki zahtevajo različne pristope in tudi uporabo različne opreme. Na to se lahko zelo dobro pripravimo, tako da bo končna izkušnja povsem prijetna, rezultati dela pa odlični, ne da bi se morali posebej naprezati.