splošno

Zmanjševanje tveganja pri poslovanju s podjetji

Pri poslovanju z različnimi podjetji vedno obstajajo določena tveganja, ki lahko povzročijo veliko težav. Najbolj značilen primer so zamude in neplačila, lahko pa se pojavijo tudi druge nevšečnosti, ki bi se jim radi že v izhodišču izognili. To je mogoče, če vložimo nekaj truda v pregled podjetij, s katerimi poslujemo. Najbolje se bo obnesel neodvisni pregled poslovanja podjetij, to je storitev v ponudbi različnih finančnih strokovnjakov.

Zadosten vpogled v poslovanje podjetja lahko ponudi že skrbni pregled, ki se običajno opravi pred začetkom sodelovanja z novim partnerjem oziroma kupcem. Prepričati se želimo, da gre za zanesljivo podjetje, ki bo svoje obveznosti vestno izpolnjevalo. Tako vključuje skrbni pregled predvsem pregled poslovanja in finančnega stanja podjetja, da lahko določimo možnosti in omejitve pri medsebojnem sodelovanju. Prav tako opravimo pravni in davčni pregled, kar ponuja še boljši vpogled v stanje podjetja in v izkušnjo, ki jo lahko pričakujemo pri poslovanju s to družbo. Že na ta način lahko močno zmanjšamo tveganja pri poslovanju s podjetji, zato je pametno skrbni pregled opraviti vselej, ko imamo opravka z novimi partnerji oziroma kupci, če predvidevamo večji obseg sodelovanja.

Neodvisni pregled poslovanja se lahko opravi v različnih oblikah in ni nujno vezan na poslovanje kakšnih poslovnih partnerjev ali kupcev. Gre za pregled poslovnih procesov in prodajnih rezultatov, finančnega stanja in tudi potenciala. Predvsem se takšni pregledi opravljajo pred kakšnimi večjimi poslovnimi odločitvami, saj si s temi informacijami pomagamo pri oblikovanju poslovnega modela in postavljanju strateških ciljev. Neodvisni pregled poslovanja je uporaben tudi pri prevzemih podjetij in drugih večjih spremembah, navsezadnje pa tudi pri rednem poslovanju, če želimo realno oceniti doseg podjetja s trenutnim poslovnim modelom in aktualnimi razmerami na trgu. Vse to so zelo pomembne informacije, ki jih pri poslovanju lahko s pridom izkoristimo, zato se splača koristiti možnost neodvisnega pregleda pri zunanjih strokovnjakih.