Ostalo

Zaščita vrta pred vsiljivci

Vrtovi zahtevajo različne oblike zaščite, saj poznamo tudi različne potencialne vsiljivce. Poleg tega tudi vrtovi niso vsi enaki, nekateri so na primer namenjeni gojenju zelenjave, drugi sproščanju v prijetnih poletnih dneh, spet tretji imajo morda kakšno drugo vlogo. To pomeni, da bo izbira zaščite vrta velik izziv, katerega se splača lotiti premišljeno.

Verjetno bomo potrebovali ograjo in vrtna vrata, morda pa tudi mrežo ali kakšno drugo zaščito. Vse je odvisno od tega, kakšne vsiljivce pričakujemo. V vsakem primeru bodo vrtna vrata sicer nepogrešljiv element ograde, zato se pri teh ne splača varčevati. Vrata morajo nuditi prav tolikšno zaščito kot sama ograja, hkrati pa morajo omogočati tudi učinkovit prehod na vrt in z njega. Zato se tudi za pregrajevanje vrta včasih uporabljajo drsna vrata, čeprav je to razmeroma redka izbira. Bolj značilna so enostavna krilna vrata z enim ali dvema kriloma, nenazadnje tudi takšna vrtna vrata ponujajo zadostno zaščito in dovolj enostavno odpiranje za občasne prehode na vrt.

Ograda bo verjetno pri izbiri povzročila več preglavic. Za zaščito pred naravnimi vsiljivci, predvsem nadležnimi glodavci in drugimi iznajdljivimi živalmi, moramo uporabiti učinkovito ograjo, običajno kar mrežo, ki jo je pametno vkopati kar se da globoko v tla. Poleg tega mora biti ograja vzdržljiva, dovolj da je živali ne morejo podreti. Sicer imajo vrtna vrata še dodatno nalogo omogočanja prehoda, a sama ograda je pogosto zahtevnejša za izbiro in postavitev. Ne pozabimo še na to, da mora biti vrtna ograja tudi estetsko primerna. Vrt je pogosto lociran neposredno ob hiši, tako da se mora ograda vizualno ujemati z matičnim objektom. Tudi če hiše ni v bližini, naj bo ograda lepa. Vrtna vrata so pogosto kar razkošno okrašena, značilna ograja pa je izdelana iz masivnih lesenih elementov v naravni podobi lesa, čeprav imamo seveda na voljo še celo vrsto naravnih in umetnih možnosti.