Ostalo

Za zdravje zobovja je ključno čiščenje zobnega kamna

Prav vsi, ki redno hodijo k svojemu zobozdravniku vedo, kako zelo pomembna je ustna higiena, še posebej zato, kajti če nas doleti to, da zobozdravnik odredi čiščenje zobnega kamna je to precej neprijeten postopek, ki traja kar nekaj časa, odvisno od našega zobozdravnika pa tudi lahko precej vpliva na stanje v denarnici po samem posegu. Za vse tiste, ki se zavedajo, da je čiščenje zobnega kamna na vsake toliko časa nujno pa tudi ni treba prepričevati, da se tega postopka lotijo, vendar mnogi sploh ne vedo čemu je to namenjeno. Najbolj pogosta bolezen, s katero se spopadajo odrasli kar se tiče zdravja zob je parodontoza, do katere lahko pride prav s slabo ustno higieno in zadnji stadij pred možno okužbo dlesni so prav prevelike količine zobnega kamna, na katerem se z največjim veseljem razmnožujejo bakterije.  Čiščenje zobnega kamna torej ni le na vsake toliko časa nujen poseg, ampak je tudi nekaj, kar na dolgi rok skrbi za zdravje ustne votline.

Ob primeru, da kljub odlični higieni pride do obolenja zoba pa je nujno tudi to, da se čim prej izvede ekstrakcija zob, ki bi lahko prenesli okužbo na druge dele zob, ali še huje na dlesni ali kostno tkivo, ki sta najpogosteje na udaru pri boleznih zob. 

Dandanes ekstrakcija zob ni več tako zapleten postopek, še posebej pa ne tako zelo nevaren, kot je bil včasih, tako da če zobozdravnik odredi ekstrakcijo zob to ni prav nič nestandardnega. KO se gre za osmice tu ni smiselno zobov nadomeščati, vendar če se tu gre za katerega od sprednjih zob so zobozdravniki zelo naklonjeni da po tem, ko se vse zaceli po tem ko je bila izvedena ekstrakcija zob, da se vidne zobe nadomesti z implantati mostički ali podobnimi načini nadomeščanja zob, da lahko ohranite prelep nasmeh.