Trgovine

Vzdrževanje otroške sobe

Otroške sobe predstavljajo pri načrtovanju in izdelavi oziroma pri nakupu velik izziv. Gre namreč za prostor, ki se mora prilagajati odraščajočemu otroku. Ni dovolj, da v izhodišču oblikujemo sobo tako, da bo za malčka kot nalašč, saj se bo že hitro izkazalo, da je stanovalec opremo prerasel in bo potrebna zamenjava. Otroške sobe po meri so lahko nekoliko bolj prilagojene in pripravljene na takšne spremembe, a zobu časa ni mogoče ubežati. Nenazadnje pa pokaže znake starosti tudi tista oprema, ki je univerzalno uporabna in je ni treba redno menjati. Za tiste kose, ki lahko svojo funkcijo opravljajo brez sprememb, bo morda prišla v poštev obnova starega pohištva, ki povrne življenje tudi elementom v otroški sobi.

Z vzdrževanjem otroške sobe mislimo na vse to. Nezanemarljiva je seveda tudi vloga rednega čiščenja in sprotnega vzdrževanja, ki se zahteva pri manjših popravilih in podobnih posegih. Morda že v tem koraku pride prav obnova starega pohištva, če uporabljamo starejšo opremo.

V vsakem primeru moramo vsake toliko časa opremo zamenjati. To je nujno, ko se izkaže, da funkcionalnosti opreme ne pridejo več v poštev. Otroške sobe po meri so pogosto izdelane tako, da se funkcionalnost opreme prilagaja potrebam odraščajočega otroka, a le do neke mere. Še tako dovršene otroške sobe po meri se ne morejo povsem enostavno preleviti v mladinske sobe.

Poleg tega niti najbolj kakovostna oprema ne more brez posledic preživeti desetletja stalne uporabe, še posebej ne v otroški sobi. V nekaterih primerih je smiselna obnova starega pohištva, v drugih primerih je bolje opremo preprosto zamenjati.