Informacije

Trije evropski regulatorji opozarjajo o visokem tveganju pri vlaganju v kripto vaulte

Trije evropski regulatorji z nadzorom nad vrednostnimi papirji, bančništvom in pokojninami so danes izdali združeno opozorilo prebivalcem EU glede vlaganja v kripto valute.

Ob navajanju nestanovitnosti trgov in pomanjkanje regulacije ter potencialnih izgub so evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA), Evropski bančni organ (EBA) in Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) podali tudi kratko opombo, ki opozarja na nihanje kripto trga, pomanjkanje predpisov in možnost hudih izgub. Vlagatelje svarijo o “visokem tveganju nakupa in / ali posedovanja ti kripto valut.”

S skupnim nazivom European Supervisory Authorities (ESAs), regulatorji menijo, da za vlagatelje obstaja visoko tveganje, kjer lahko izgubijo vsa svoja sredstva, če se bodo odločili vlagati v kripto valute, zlasti ob upoštevanju, da na trgih trenutno obstaja očiten balon.

V nadaljevanj pišejo:

“VC [kripto valute] in izmenjave, na katerih potrošniki lahko trgujejo, še niso urejeni v skladu z zakonodajo EU, kar tudi pomeni, da potrošniki oziroma kupci kripto valut ne morejo koristiti kakršne koli zaščite, povezane z reguliranimi finančnimi storitvami. Na primer, če zamenjava kripto valut ne nadaljuje s poslovanjem, ali je njihov denar ukraden kot posledica hackerjerv, v EU ni zakonodaje, ki bi pokrivala njihove izgube.”

Opozorilo izrecno omenja Bitcoin, Ethereum, Litecoin in XRP, poleg tega pa opozarja, da se druge kriptokvote pogosto prodajajo brez kakršnih koli informacij, ki bi pojasnjevale njihovo ozadje ali morebitna tveganja ob njihovem nakupu.

Je pa res, da mediji že lep čas živijo na račun strahu, preberite si napotke kako kupiti kripto valute in na kaj morate biti pozorni!

Kolikor je kritikov, toliko je tudi zagovornikov kripto valut, kot so npr. Bill Gates in druge znane osebnosti.

ESA trdi, da del tveganja izhaja iz težav pri nakupu ali prodaji kripto valut zaradi zamud pri transakcijah. Uporabniki lahko kupijo določeno količino kripto valut po določeni ceni, vendar pa zastoji v omrežju pomenijo, da bi lahko prejeli manjši znesek po višji ceni.

Za vse tiste, ki še vedno želijo vlagati v kripto valute, priporočajo razumevanje značilnosti in posebnosti prodajane kripto valute in da ne vlagajo več, kot si lahko privoščijo izgubiti. Poleg tega bi morali uporabniki sprejeti tudi ukrepe za zagotovitev varnosti svojih digitalnih denarnic.

Opozorilo prihaja zaradi povečanega “hrupa” v EU na trgu kripto valut, njegovih zaznanih tveganj in možnih predpisov.

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) je prejšnji teden dejal, da bodo kripto valute ena od njihovih glavnih prioritet leta 2018, dan pozneje pa so visoki uradniki iz Francije in Nemčije pozvali skupino G20, da začne razpravo o ukrepih glede kripto valut na srečanju naslednji mesec.

Obenem je član izvršilnega odbora Evrospke Centralne Banke (ECB) Yves Mersch izrazil zaskrbljenost, zaradi očitne zlorabe na trgu kripto valut in dodal, da lahko regulativna rešitev prisili neregulirane izmenjave v poročanje transakcij.

Če vas zanima reguliran in varen nakup kripto valut preko spleta, obiščite tudi slovensko stran Kriptomat.io, kjer najdete še kopico drugih uporabnih informacij o kripto svetu.