Trgovine

Shranjevanje mesnih izdelkov

Shranjevanje različnih živil predstavlja različne izzive. Skoraj za vsako vrsto živil moramo posebej poskrbeti, da jih ustrezno shranjujemo, le redka pa lahko brez skrbi pustimo kar na kuhinjskem pultu. Med najbolj zahtevne v tem oziru pa sodijo mesni izdelki, saj prav ti predstavljajo največjo grožnjo, če jih ne shranjujemo pravilno. Uživanje pokvarjenega mesa ima lahko resne posledice za zdravje, zato se je treba prepričati, da so mesni izdelki res primerno spravljeni. To velja predvsem za surovo meso, namenjeno kuhanju, medtem ko so izdelki, kot so recimo suhe salame, bolj tolerantne do razmer, v katerih se shranjujejo.

Zamrzovanje mesa

Najboljša in najbolj enostavna možnost je uporaba vrečke za zamrzovanje in zanesljivega zamrzovalnika. Oboje je povsem dostopno, predvsem pa so vrečke za zamrzovanje cenovno ugodne in jih imamo običajno stalno pri roki. Kose mesa lahko v različnih količinah zamrznemo, kar pa je treba opraviti čim prej, ko meso dobimo – zamrzovanje pokvarjenega mesa ne bo koristilo. Predvsem pri dolgotrajnem hranjenju je treba meso najprej dobro očistiti, prav tako morajo biti vrečke za zamrzovanje proste morebitnih vsiljivcev. Poleg tega je treba vedeti, da tudi zamrznjeno meso nima neomejenega roka uporabnosti – odvisno od vrste.

Meso v hladilniku

Meso, ki ga nameravamo porabiti v dnevu ali dveh, se lahko hrani v hladilniku, na primer na alu pladnjih. Alu pladnji omogočajo učinkovito shranjevanje mesa, običajno pa se jih ovije še s folijo, da se prepreči stik z drugimi živili. V določenih primerih je dobro uporabiti tudi nekaj olja. Alu pladnji v hladilniku so odlična rešitev tudi za odmrzovanje mesa.