dom

Rolete ali žaluzije – kaj so razlike v teh vrstah senčil

Če najprej nekoliko odmislimo bolj dekorativne načine senčenja prostora, kot so razno razne vrste zaves, je skoraj vedno res, da senčila, ki so nameščena na zunanji strani okna, lahko zagotavljajo večjo stopnjo zasenčenosti, saj so prav vsa narejena iz materialov, ki so popolnoma neprepustna za sončevo svetlobo.

Najbolj potrebujemo konkretno zasenčenje v prostorih, kot so glavna spalnica in otroške spalnice. Tukaj se odločamo med tem, ali bomo na okno namestili rolete ali žaluzije, ki sta obe vrsti zunanjih senčil, vendar delujeta na drugačen princip, obe možnosti pa zagotavljata izjemno visoko stopnjo senčenja.

Rolete so na nek način bolj tradicionalna možnost za senčenje. Pri tem načinu so rolete nameščene v tako imenovani kaseti nad okno, za katerega montiramo senčilo. Ko so le- te popolnoma dvignjene, so popolnoma pospravljene v kaseti in so skrite pred pogledi, vendar lahko še vedno vidimo samo kaseto, če se ne odločimo že v naprej, da bo nad oknom narejen manjši prostor, v katerem bo sedela kaseta, rolete pa se bodo samo spuščale ali dvigale iz nje. Rolete so, in to je drugače za žaluzije, sestavljene kot ena velika plošča, ki se raztegne čez celotno okno, med samimi letvicami, ki so povezane s seboj pa so samo majhne luknjice, ki omogočajo prehod svetlobe.

Žaluzije so narejene tako, da so te letvice povezane drug z drugo z močno sintetično vrvjo, kar tudi pomeni, da se žaluzije ne navijajo v svojo kaseto, ampak jih napetost na vrvicah na nek način zloži, letvico po letvico, v zaščitno kaseto.

Žaluzije se sedaj pogosto vgrajujejo s skrito kaseto in najpogostejši način, da žaluzije dvigamo in spuščamo je to, da uredimo njihovo upravljanje preko elektromotorja, ki je povezan na hišno napeljavo, stikalo pa se pogosto nahaja zraven stikal za luči.