Ostalo

Materiali strešnih kritin

Vsaka streha ima zelo pomembno nalogo, tej pa mora s svojimi lastnostmi povsem odgovarjati. Običajno računamo na to, da bo streha svoje delo brez težav opravljala dolga desetletja, torej si res ne moremo privoščiti kakšnih napak pri izbiri in montaži kritine. Ker imamo na voljo kar nekaj opcij, se je potrebno izbiri pozorno posvetiti. 

Kritine iz naravnih materialov

Med priljubljenimi vrstami kritine so tudi tiste, ki so izdelane iz naravnih materialov. To je recimo opečnata kritina, ki se zelo pogosto uporablja in ponuja tudi dobre rezultate. Takšna kritina združuje številne prednosti naravnih materialov, je zelo vzdržljiva in odporna, poleg tega omogoča izdelavo stabilne strehe z odličnim učinkom v zahtevnih razmerah. Kakovostna opečnata kritina je pogosto prava izbira za zahtevnejše uporabnike, pri tem se splača izbrati kakšno napredno izvedbo, ki lastnostim kakovostne gline dodaja še prednosti sodobnih proizvodnih procesov. 

Opečnata kritina ni edina možnost med naravnimi materiali. V nekaterih primerih se dobro obnesejo lesene strehe, med naravne opcije pa lahko uvrstimo še kovinsko oziroma pločevinasto kritino, ki je precej priljubljena za različne vrste objektov, tako za velike kot za manjše površine.

Kritine iz umetnih materialov

V nekaterih primerih pridejo do izraza edinstvene prednosti umetnih materialov. Takšna je recimo PVC kritina, ki je zelo priljubljena predvsem za prekrivanje manjših in manj obremenjenih objektov. Seveda se lahko PVC kritina uporabi tudi na večjih površinah, prav tam pridejo morda prednosti tega materiala še bolj do izraza. PVC je cenovno zelo ugoden, poleg tega je precej lahek in se lahko namesti na praktično vsako konstrukcijo. Pomembno pa je, da izberemo kakovostne izdelke, saj ne moremo vedno pričakovati zadostne vzdržljivosti in dolge življenjske dobe. V nekaterih primerih je PVC kritina izdelana izključno za prekrivanje manjših objektov, kjer streha ne igra tako pomembne vloge, recimo za nadstreške in garaže, a obstajajo tudi bistveno bolj zanesljive opcije.