Trgovine

Mladinska ali otroška soba?

Pri opremljanju stanovanja ne smemo pozabiti na otroke. Tudi, če jih še nimamo – pametno je predvideti prostor za morebitni naraščaj! Ni pa dovolj, da se oblikuje otroška soba, tudi če že imamo stanovalca zanjo. Potrebe odraščajočega otroka se namreč hitro spreminjajo in kaj kmalu nastanejo iz otroške mladinske sobe. Na to je treba misliti pravočasno, poleg tega pa moramo poznati določene razlike med obema različicama. Ni namreč vseeno, kako opremimo sobo za otroke, pravzaprav ima to pomemben vpliv na njihovo odraščanje.

Upoštevajmo želje in potrebe otrok

Na prvem mestu morajo biti seveda potrebe otrok. Te so nekako skladne s starostjo otroka in se skladno s tem tudi spreminjajo. Najprej bo seveda soba za otroka predvsem varno zatočišče, kjer bo dovolj prostora in priložnosti za brezskrbno igro. Takšna soba mora imeti veliko prostora in seveda vso potrebno opremo, gotovo tudi veliko škatlo z igračami. Oblikujemo lahko na primer tudi ustvarjalni kotiček in otroku ponudimo druge pripomočke, ki bodo privabili njegov interes.

Želje in potrebe otrok se hitro spreminjajo, zato bo morda že kmalu potrebno oblikovanje mladinske sobe. Ustvarjalni kotiček se prelevi v pisalno mizo za šolsko delo, prostor za igro pa zasedejo omare za shranjevanje oblačil, knjig in drugih potrebščin. Pogosto se v tej fazi močno spremeni tudi podoba mladinske sobe, zato je morda pravi čas, da se lotimo kakšne generalne prenove prostora. Ko se otroška soba prelevi v mladinsko, namreč pride do nekaterih sprememb, ki jih je pametno sprejeti in kar se da celovito uveljaviti v novem prostoru.