Ostalo

Kako otroke pripraviti na šolo?

Majhni otroci svoje dni preživljajo ob igri in zabavi, na šolsko delo pa niti pomislijo ne. To ne pomeni, da se doma ne učijo, pravzaprav se ravno v zgodnjem otroštvu soočajo s številnimi novostmi, njihovi možgani pa z neverjetno hitrostjo in učinkovitostjo sprejemajo nove informacije in podatke o svetu. To lahko izkoristimo in njihovo naravno naklonjenost učenju prenesemo tudi v šolske klopi.

Najboljše učinke ponujajo v tem času vaje za koncentracijo pri učenju – otroci so znani predvsem po tem, da ne morejo sedeti pri miru in svoje pozornosti nameniti le eni nalogi. S tem ni nič narobe, saj so pri svojem raziskovanju na ta način še bolj učinkoviti, a v šolskih klopeh se bodo morali vseeno osredotočiti le na posamezne naloge. Vaje za koncentracijo pri učenju niso nujno zasnovane tako, da posnemajo suhoparno šolsko delo – koncentracija je namreč povezana z domišljijo in spominom, odvisna pa je tudi od otrokovih interesov in sposobnosti. Tako je možno vaje oblikovati v bistveno bolj zanimivem in zabavnem formatu. Pri mlajših otrocih so vaje za koncentracijo pri učenju takšne, da jih je možno vključiti kar v igro.

Kasneje pa lahko uporabimo tudi nekatere pripomočke in tudi koncepte, s katerimi se bodo otroci srečali v šoli. Uporabimo lahko na primer abakus za otroke, ki je zelo uporabno orodje za spodbujanje koncentracije in domišljije, seveda pa razvija tudi spretnosti reševanja problemov. Abakus za otroke je resda računalo, a je za večino malčkov bistveno bolj zanimiv kot abstraktni matematični problemi – otroci bodo hitro osvojili tudi osnovno matematično znanje, ki jim bo prišlo pri formalnem izobraževanju še kako prav. Smiselno je torej postopoma dodajati tudi pripomočke, ki otroka še bolj pripravijo na dejansko šolsko delo. Abakus za otroke koristi v mnogih aspektih in spodbuja celosten razvoj možganov, zato je zelo dobra izbira.