Ostalo

Epoxy tlaki za domačo rabo

Čeprav se tlakovanje z epoksidnimi smolami večinoma opravlja v zahtevnih industrijskih okoljih in drugih obremenjenih ali posebej občutljivih prostorih, lahko pozitivne lastnosti tega materiala izkoristijo tudi manj zahtevni uporabniki, ki bi morda želeli epoxy tlak izdelati kar doma. Pravzaprav gre za priljubljeno možnost, predvsem seveda v garažah in delavnicah, če želimo zaščititi podlago, pa tudi v kuhinjah, hodnikih in drugih ogroženih stanovanjskih prostorih.

Najboljša izbira za domačo rabo je verjetno epoksi premaz. Večinoma v domačem okolju nimamo opravka s posebej visokimi obremenitvami ali nevarnimi materiali, zato se ni treba posluževati naprednih tehničnih tlakov. Smiselno bo žrtvovati nekaj zmogljivosti in s tem veliko prihraniti, kar omogočajo takšni premazi. Poleg tega izbiro, načrtovanje in izdelavo epoksi tlaka do neke mere pogojuje podlaga, na kateri tlak pripravljamo, še posebej v domačem okolju, če nameravamo uporabiti kar epoksi premaz – ta se običajno nanese na beton, mora pa biti betonska podlaga optimalno pripravljena na tak dodatek, drugače ne bomo mogli koristiti vseh pozitivnih lastnosti epoksija.

Epoxy tlaki so pogosta izbira domačih mojstrov, ki nameravajo tlak izdelati kar sami. Premazi to bistveno poenostavijo in res vsakomur omogočajo, da svoje prostore opremi s kakovostnim in odpornim tlakom. Najprej bo treba betonsko površino temeljito očistiti, pomembno je seveda tudi to, da so tla kar se da ravna, da lahko naredimo ravno in enakomerno plast epoksija. Sicer pa je epoksi premaz čisto enostavno namestiti na ustrezno pripravljeno površino – to opravilo bo uspešno izvedel vsak domači mojster, ki je vajen podobnih opravil, na primer pleskanja zidov ali drugih nalog z valjčkom. Za najboljši rezultat je sicer tudi pri domačih projektih najbolje zaposliti strokovnjaka, saj so strokovno izdelani epoxy tlaki zanesljivejši in tudi na dolgi rok ohranijo vse svoje odlike. Delo lahko mojstrom predamo tudi v primeru, da nameravamo za izdelavo tlaka uporabiti kar epoksi premaz.