Zdrave maščobe v prehranskih dopolnilih
Zdrave maščobe koristijo za dobro delovanje srca, sodelujejo pri celični presnovi in imajo številne druge koristi. S prehrano si lahko zdrave maščobe zagotovimo na številne načine. Pogost problem zagotavljanja zdravih, nenasičenih maščob so ljudem iz takega ali drugačnega razloga z njimi bogata, vendar nevšečna živila. V takih primerih so v prehranskih dodatkih zdrave maščobe dobra alternativa.
Razmislek o zdravju zdravih živil
Prehranjevalni problem je lahko tudi izvor jedi. Pogosto dobimo zdrave maščobe v ribah, katerih izvor ne moremo natančno določiti. Lahko kvečjemu zaupamo proizvajalcu ali dobavitelju, da gre za navedeno kakovost zdrave maščobe v morski hrani. Morja so na drugi strani pogosto obremenjena z onesnaževanjem ter raznimi drugimi negativnimi vplivi. Problem predstavljajo živo srebro ter druge težke kovine. Alternativo nam lahko predstavljajo s prehranskimi dopolnili zaužite zdrave maščobe. Druga alternativa pa so zdrave maščobe v ribah iz domačih ali zaupanja vrednih ribogojnic. Podobne probleme najdemo tudi v raznih drugih živilih, ki načeloma vsebujejo zdrave maščobe. Vsekakor je največja dilema med načeloma manj zdravimi, vendar doma pridelanimi živili ter načeloma bolj zdravimi, pri katerih nismo povsem prepričani v njihov izvor in druge lastnosti. Primer so jedi živalskega izbora proti ekstra deviškemu olivnemu olju. Za jedi živalskega izvora vemo, da niso najbolj priporočljiva, saj predstavljajo nevarnost nastanka debelosti in srčnega infarkta. Poznamo pa lahko njihov dejanski izvor, kar pa pri pridelovalcih ekstra deviškega olivnega olja ali olivnega olja največkrat ni mogoče. Olivno olje je količinsko razmeroma majhen pridelek v primerjavi z obranimi olivami. Slabe letine in drugi negativni vplivi, količine dodatno zmanjšajo. Pridelovalci pa morajo hkrati preživeti ter zadovoljiti potrebe trga oziroma povpraševanja. Zaupati velja svojemu občutku. Poleg tega je potrebno pri vnosu maščob upoštevati nekaj priporočil. Delež maščob v dnevnem energijskem vnosu ne sme presegati tretjino. Pri pripravi jedi je koristno uporabljati zdrave maščobe, ki jih vsebuje ekstra deviško olivno olje.