splošno

Za učinkovito učenje je treba razviti tehnike pomnjenja

V splošnem imamo ljudje dve stopnji spomina in sicer kratkotrajni in dolgotrajni spomin. Da lahko karkoli vstopi v dolgotrajni spomni, ki traja v dobri meri skoraj da nedoločen čas, moramo najprej informacije učinkovito pospravljati v kratkotrajni spomin in da lahko to učinkovito naredimo se lahko odločimo, da se poglobimo v različne tehnike pomnjenja, ki nam omogočajo, da hkrati zberemo več informacij, ki se nato lahko počasi predelajo v trajno informacijo.

Tehnike pomnjenja so nekaj, kar je prikladno učenja za vse tiste, ki so še v procesu akademskega izobraževanja na katerikoli stopnji. Kasneje, ko pridemo izven uradnih izobraževalnih procesov učinkovite tehnike pomnjenja niso več nekaj, kar je za nas uporabno na vsakodnevni ravni, vendar nam lahko še vedno pomagajo pri tem, da ohranjamo vitalnost možganskih funkcij s konstantno stimulacijo.

Tehnike pomnjenja se razlikujejo tudi po načinu sprejemanja informacij, to, da bi se naši možgani približno enakomerno odzvali na vse načine stimulacij pa zagotavlja tako imenovana metoda VAK.

Kar doseže metoda VAK je to, da zgladi razlike med načini, kako naši možgani predelujejo informacije. Nekateri ljudje so veliko bolj občutljivi na vizualno prenašanje informacij, drugim je bolj udobno, če lahko informacije spremljajo z gibanjem, tretji pa si največ zapomnijo, če samo sedijo in poslušajo. Metoda VAK spodbuja naše možgane preko različnih vaj, da se ljudje, ki se zelo zanašajo na en način retencije informacij lahko popolnoma udobno znajdejo tudi če je od njih zahtevano, da so med predavanji ves čas pri miru, in morajo le poslušati, čeprav bi najraje informacije spremljali s premikanjem po prostoru ali močnim telesnim izražanjem. Kar je najbolj fascinantno je to, da je metoda VAK primerna že za naše najmlajše, saj so njihovi možgani še izjemno občutljivi in lahko z izvajanjem različnih metod privedemo do tega, da jim metoda VAK pomaga osvojiti abstraktno mišljenje.