splošno

Študij animacije za ljubitelje animiranih likov

Ste ljubitelj animacije? Sanjate o fantazijskih svetovih in barvitih likih? Če je tako, sta 2D in 3D animacija tisto, kar morate v življenju početi. Animirane like lahko vidimo v sobotnih jutranji risankah in tudi na veliki platnih kinematografov. Vse bolj pomembni pa so tudi v spletnih igrah, aplikacijah, reklamah na televiziji in še bi lahko naštevali. 

Čeprav se mediji nenehno spreminjajo, ostane človeška povezava z animiranimi liki iz otroških serij vedno zelo močna. Animacija je praktično postala prisotna skorajda vsepovsod, zato se zanimanje za višješolski študij 3d animacije iz leta v leto veča. 

Kaj prinaša študij animacije

Oseba, ki je dokončala študij animacije ima veliko različnih sposobnosti. Glavne lastnosti umetnika, ki se posveča animaciji so zagotovo vztrajnost, odprtost svetu, želja po raziskovanju, risanje, sposobnost učenja ter tudi analitičen um. 

Risanje morate resnično ljubiti, saj študij animacije predvideva, da boste zelo veliko risali. Če želite risati tako, kot rišejo najboljši animatorji, boste morali v proces učenja vložiti ogromno truda in časa. Najpomembnejše orodje za študij animacije je sodobna programska oprema, ki jo dobri študiji tudi omogočajo.

Med študijem se boste spoznali s programi kot je Adobe Photoshop, Adobe Flash, v-Ray, Autodesk 3ds Max in še bi lahko naštevali. Študij animacije je dolgotrajen in zahteva popolno predanost, saj se le tako lahko uspe. To pomeni, da za opravljanje tega poklica ne potrebujete le ustvarjalnosti, ampak tudi veliko vnemo in željo po delu. 

Animacija v 2D ali v 3D?

Včasih so bile vse risanke izdelane v 2D animaciji. Dandanes pa se zdi, da skorajda ni več narisanih risank. 3D animacija tako zaseda veliko mesto v animaciji. Kljub temu je še vedo veliko privržencev 2D animacije, ki se trudijo, da 2D animacije še vedno ni popolnoma izginila. 

Če vas torej privlači študij animacije si lahko pregledate študijske programe, ki so na voljo tudi v Sloveniji. Z delom in voljo boste zagotovo postali odličen ustvarjalec animiranih likov.