splošno

Sistemi za varno in učinkovito kurjenje

Kurilne naprave so priljubljena izbira za ogrevanje stanovanj, a pri tem je treba zagotoviti, da uporabljamo učinkovit in varen sistem, ki bo lahko res ponudil vse prednosti tovrstnega ogrevanja. Lahko se zanesemo na preizkušene rešitve in priljubljene naprave, vedno pa moramo poskrbeti, da imamo tudi v svojem okolju vse urejeno tako, kot mora biti. Predvsem so kritični dimniki, ki v veliki meri odločajo o tem, kako varno in učinkovito bo kurjenje, pa tudi o tem, kako prijetna bo končna uporabniška izkušnja. Ne smemo pozabiti niti na detajle, kot so rozete in vratca, da je uporaba dimniškega sistema na dolgi rok kar se da učinkovita. 

V dimniškem sistemu je kar nekaj elementov, ki opravljajo pomembne naloge. Najbolj neposredno vlogo imajo seveda dimniške cevi, s katerimi pa nismo v stiku in jih kot uporabniki niti ne vidimo. Bolj opazen element je recimo rozeta za dimnik, ki daje dostop do notranjosti sistema. Na ta način pa so dimniki tudi zelo prilagodljivi, da jih lahko uporabljamo v kombinaciji z različnimi kurilnimi napravami v različnih prostorih. Rozeta za dimnik se uporablja tam, kjer želimo imeti dostop do dimnika, bodisi za namene čiščenja in vzdrževanja bodisi za priklop morebitnih dodatnih kurilnih naprav. Tako mora biti rozeta za dimnik že v izhodišču predvidena, da nimamo kasneje kakšnih težav s prilagodljivostjo dimniškega sistema.

Seveda pa dimniki le dopolnjujejo urejen sistem, ki je nujen za varno in učinkovito kurjenje. Zelo pomembno nalogo ima pri tem sama kurilna naprava, premišljeno moramo izbirati tudi goriva. Na dolgi rok ne pozabimo na redno čiščenje in vzdrževanje, pa tudi celovit servis po nekaj letih. Le tako lahko pričakujemo, da bo ogrevalni sistem zanesljivo deloval, z dimniki in drugimi elementi pa ne bo kakšnih težav. Takšni sistemi so lahko zelo učinkoviti in povsem varni, če so dobro načrtovani in zanje dobro skrbimo.