Ostalo

Rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo

V času sezone kmetijskih opravil je nujno poskrbeti za optimalno formo kmetijske mehanizacije. Takrat si namreč ne moremo privoščiti izgubljenega časa, temveč je treba poskrbeti za hitro in tekoče opravljanje pomembnih opravil. Uspeha se lahko seveda nadejajo le tisti, ki imajo primerno mehanizacijo in zanjo tudi dobro skrbijo. V poštev pridejo nekateri rezervni deli, pogosto pa tudi popravila.

Katere dele je treba imeti na zalogi?

Seveda niso vsi rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo enako pomembni, prav tako je nemogoče imeti vse na zalogi. Opremimo se le s tistimi, ki so potencialna šibka točka. Nekateri kosi so bolj izpostavljeni in jih je treba pogosteje menjati. Prav tako je pametno imeti pri roki nadomestne kose v primeru, da kakšna popravila niso smiselna. Popravilo kardanov je na primer lahko zamudno, veliko bolje je imeti na zalogi rezervni kardan, teh pa na sodobni kmetiji tako ali tako nikoli ni preveč. Namesto, da bi zapravljali dragoceni čas za popravilo kardanov, preprosto uporabimo nadomestnega, za ustrezen servis pa poskrbimo potem, ko si lahko privoščimo nekaj oddiha.

Čeprav rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo vsekakor zahtevajo dovolj pozornosti, pa ne smemo pozabiti še na nekatere druge materiale, ki se tehnično ne uvrščajo v to kategorijo. Izjemno pomembno je na primer, da imamo vedno na voljo dovolj goriva tudi za celodnevno delo. Večinoma torej na kmetijah najdemo tudi zaloge goriva, kar je pogosto še bistveno bolj pomembno od rezervnih delov.

In še nekaj – smiselno je imeti tudi partnerja na področju popravil in servisov. Čeprav lahko v nekaterih primerih recimo popravilo kardanov preložimo in preprosto uporabimo nadomestni kos, se pogosto izkaže, da takšna elegantna rešitev ni možna. Treba bo posredovati takoj, torej je dobro že poznati zanesljiv in učinkovit servis, ki bo odpravil težave na kmetijski mehanizaciji. Včasih je treba kaj popraviti tudi sredi dela na polju ali v gozdu.