Ostalo

Najboljše vrtne kosilnice

Zelene površine okoli domače hiše si vsekakor zaslužijo nekaj pozornosti, če jih želimo seveda ohraniti v čudovitem izgledu in zdravi rasti. Eno izmed glavnih opravil je redna košnja, za kar običajno uporabimo kar vrtno kosilnico. Na voljo so mnoge izvedbe, med katerimi ima skoraj vsak izdelek svoje prednosti in slabosti.

Električne kosilnice

Vse bolj priljubljene so električne oziroma akumulatorske kosilnice. Ne gre seveda za velike in nerodne baterije, kot so recimo akumulatorji za traktorje, temveč so kosilnice bistveno bolj elegantne. Če so akumulatorji za traktorje veliki in težki, pa bo kosilnica v primerjavi z bencinskimi alternativami pravzaprav okretnejša, predvsem pa bolj prijetna za uporabo. Ker deluje na elektriko, je tudi bolj čista, prijazna do okolja in do uporabnika. Ne zahteva posebnega vzdrževanja in ima dolgo življenjsko dobo. Seveda pa bo treba akumulator kosilnice redno polniti – medtem ko se akumulatorji za traktorje polnijo pri delovanju vozila, bo delovanje kosilnice akumulator le praznilo.

Vrtni traktorji

Prav tako privlačni so vrtni traktorji, še posebej za zahtevnejše uporabnike. To so lahko kosilnice mulčerji ali pa imajo še kakšne druge dodatne funkcije, seveda pa poleg košenja omogočajo še prevoz opreme in orodja preko večjih površin. Vrtni traktorji imajo običajno različne dodatne funkcionalnosti, morda pa kar isto vozilo ponuja več opcij – recimo pri ravnanju z odpadno travo. Ena opcija so kosilnice mulčerji, ki sesekljano travo vračajo na površino, kjer koristi kot gnojilo, lahko pa ima traktor tudi koš za travo, s katerim učinkovito pospravimo prav ves odpaden material in za seboj pustimo brezhibno zelenico. Tako kosilnice mulčerji kot koš imajo svoje prednosti in slabosti, izbira pa je odvisna od potreb posameznega uporabnika.

Robotske kosilnice

Še ena precej priljubljena opcija v zadnjem času so robotske kosilnice. Te večino dela opravijo kar same, še posebej dobro se izkažejo pri redni košnji lepo urejenih zelenih površin.