Storitve

Kršitev pravic intelektualne lastnine

Področje zaščite intelektualne lastnine je pogosto pereča tema za pravnike in podjetnike. Deloma zato, ker se lahko že pri pridobitvi teh pravic pojavi nekaj komplikacij, predvsem pa zato, ker v primeru kršitev postopki niso posebej učinkoviti. Kršitev blagovne znamke oziroma drugih pravic intelektualne lastnine se sicer sankcionira po določenih predpisih, a je treba kršitve najprej ugotoviti in prijaviti, za kar mora vsak imetnik pravic poskrbeti sami.

Ugotavljanje kršitev pravic intelektualne lastnine seveda poteka ob predpostavki, da te pravice imamo. Nekatere veljajo samodejno, na primer avtorske pravice, večinoma pa je treba vložiti registracijo oziroma prijavo. Takšne so blagovne znamke, patenti in večina drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Šele na tej pravni podlagi se lahko lotimo odkrivanja morebitnih kršitev.

Tudi v primeru kršitev blagovne znamke oziroma drugih pravic je veliko odvisno od tega, za kakšne pravice pravzaprav gre. Blagovne znamke imajo na primer nekoliko drugačne postopke kot patenti, avtorske pravice spet prinašajo nekatere posebnosti in tako naprej. Večinoma je pametno v primeru suma zlorab poiskati strokovno pomoč. Če so zlorabljeni patenti, bo ustrezne postopke opravil patentni zastopnik, ki je vsekakor pravi naslov za vse s tem povezane opravke. Če zastopnika nimamo, je treba čim prej kontaktirati ustreznega strokovnjaka.

Kršitev blagovne znamke bo prav tako najlažje ugotovil in sankcioniral strokovnjak. Postopkov se sicer lahko lotimo sami, kar pa je smiselno le v zelo enostavnih in povsem jasnih primerih, pa še v teh se lahko zaplete. V vsakem primeru se priporoča vsaj posvet s pravnim strokovnjakom, še preden se odločimo za kak drug korak.