Trgovine

Funkcionalno pohištvo

Vsak kos pohištva ima seveda pomembno uporabno vlogo, zaradi katere ga sploh kupimo. V nekaterih primerih je ta vloga še posebej izrazita, v drugih pa nekoliko manj in pridejo bolj do izraza druge lastnosti pohištva. Primer pohištva, ki mora biti povsem prilagojeno svoji primarni nalogi, je pisarniški stol, na drugi strani pa imamo pohištvo, ki dopušča bistveno več svobode, na primer barske mize.

Pisarniško pohištvo

Vso pisarniško pohištvo seveda služi predvsem temu, da omogoča delavcem nemoteno in učinkovito delo. Jasno je torej, da bo tudi pisarniški stol prilagojen temu namenu. Tak stol mora biti v prvi vrsti udoben in prilagodljiv, da lahko zagotovi dolgotrajno sedenje brez bolečin in nelagodja. Stoli v pisarnah so običajno na podstavkih s koleščki in tako omogočajo premikanje, pa tudi sam stol je možno nastaviti po višini in nagibu naslonjala. Vse to, da je možno doseči optimalno pozicijo za pisalno mizo. Za nameček pa mora biti pisarniški stol tudi vzdržljiv in kakovosten, da prenese redno vsakodnevno uporabo na dolgi rok.

Barsko pohištvo

Pri kosih barskega pohištva pridejo do izraza nekatere druge lastnosti. Pomembno je na primer, da so barske mize in stoli v enotnem stilu in na pogled privlačni za potencialne goste. Seveda morajo zagotavljati neko osnovno funkcionalnost, a dejstvo je, da vlogo barske mize lahko prevzame marsikatera ravna in stabilna površina, ne le specializirana miza. Poleg estetske funkcije mora biti barsko pohištvo enostavno za čiščenje, seveda pa tudi robustno, da ga ne bo treba menjati že ob prvi nezgodi.