Ostalo

Celovita zaščita zunanjih sten hiše

Zunanje stene stavbe so najbolj izpostavljene različnim grozečim dejavnikom, zato moramo tudi najbolj predano skrbeti za njihovo zaščito. Na srečo imamo na voljo nekatere rešitve, ki povsem odpravijo večino skrbi. Pomembno pa je, da pomislimo na vsa mogoča tveganja.

Najbolj neposredno zunanje stene zaščitijo fasadne obloge, ki predstavljajo tudi fizično zaščito pred vlago, umazanijo, smetmi in drugimi vsiljivci. Tako zelo učinkovito preprečimo škodo, ki jo lahko dejavniki okolja povzročijo izpostavljeni steni. Fasadne obloge lahko prekrivajo celotno streho, lahko pa jih uporabimo le na najbolj ranljivih mestih. Če pustimo nekaj fasade nezavarovane, bo treba za steno tam posebej poskrbeti. Fasadne obloge med drugim ščitijo tudi pred UV sevanjem in drugimi vremenskimi dejavniki, na katere izpostavljene stene morda niso najbolj odporne. Alternativno jih lahko zaščitimo z barvami in premazi, ki so namenjeni prav takšni vrsti uporabe. Pravzaprav je pametno s takšnimi sredstvi dopolniti tudi fasadne obloge, ki bodo skozi leta uporabe neizogibno pokazale znake staranja in vpliva dejavnikov okolja.

Ne pozabimo še na druge oblike zaščite, ki jih potrebujejo in ponujajo zunanje stene hiše. Zanimiv razmislek predstavljata toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju – veliko namreč lahko storimo že z izolacijo zunanjih sten, predvsem pri toplotni izolaciji. A tudi zvočna izolacija sten v stanovanju je lahko bistveno bolj učinkovita, če se je lotimo že pri prvem braniku pred vdorom zunanjega hrupa. Zunanje stene lahko na obeh straneh dopolnimo z izolacijsko plastjo, s tem pa enostavno dosežemo zelo prepričljiv učinek izolacije. Pravzaprav na zunanji strani tako rekoč nismo omejeni z debelino izolacije, torej bosta toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju skorajda poljubno učinkoviti.

Če bomo zunanje stene dobro zaščitili, bodo učinki opazni tudi v notranjosti stavbe. Kakovost bivanja v stanovanjskih prostorih bo višja, nenazadnje pa veliko šteje tudi to, da se bomo vedno znova vračali v urejeno hišo čudovitega izgleda.