Preventiva pred nastankom plesni

V nekaterih primerih se gotovo zdi, da je nastanek plesni skorajda neizogiben. To pa ravno zato, ker ni bilo poskrbljeno za pravo preventivo in se problem redno pojavlja. Plesen na stenah je en od simptomov visoke relativne vlažnosti prostora, ki jo lahko uravnavamo na različne načine. Preventiva na tem področju je zelo učinkovita, vsekakor pa zaleže veliko bolj, kot če se vedno znova posvečamo zgolj odstranjevanju trdovratne plesni.

Pravočasno ukrepanje

Za preventivo je treba poskrbeti že v izhodišču. Že v fazi gradnje je za sušenje estrihov in podobna opravila nujno, da je relativna vlažnost kar se da nizka. In čeprav sušenje estrihov neposredno ne pripomore k nastanku plesni, bo ta posledica zelo opazna na druge načine, pa tudi zaradi morebitnih drugih napak v tej fazi gradnje.

Učinkovito sušenje estrihov pripomore k temu, da je pohodna površina vzdržljiva in obstojna, hkrati pa skrbi tudi za primerno suho okolje. Pri odstopanju parketa zaradi vlage v podlagi se vsekakor pojavi tudi plesen. A seveda estrih ni edini dejavnik, ki lahko v primeru neustreznega sušenja povzroči plesen na stenah oziroma drugih površinah. Sušenje prostorov je ključni korak pri mnogih gradbenih opravilih, tudi v končni fazi pred vselitvijo. Sicer večinoma tega ne opravljamo izključno za preprečevanje nastanka plesni, temveč želimo predvsem utrditi sveže zgrajene elemente in jim zagotoviti dolgo življenjsko dobo.

Za plesen na stenah lahko učinkovito preventivno poskrbimo tudi z dobrim načrtovanjem. Tako se lahko izognemo kotičkom, kjer bi se zaradi zadrževanja zraka in vlage hitro začela pojavljati plesen, seveda pa je pametno pozorno načrtovati tudi prezračevalni sistem.