Leseni elementi v hiši za vtis rustikalne domačnosti

Kadar želimo našemu domovanju pridati vtis domačnosti, bomo to velikokrat lahko dosegli z pridihom rustikalnosti. Mnogi dandanes radi v svoje moderne mestne domove vgrajujejo elemente podeželskih hiš – od krušne peči do okenskih polken. Eden izmed bolj straightforward načinov za pridobitev vtisa rustikalne domačnosti je tudi les. Če bodo naše stopnice lesene, bodo lepo usklajene z drugim lesenim pohištvom, ki nas na nek način ohranja v stiku z naravo.

Lesena ali kovinska ograja? Zakaj ne kombinacija obeh

Ko se odločimo, da bodo naše notranje stopnice lesene, bomo želeli ob njih vgraditi tudi leseno ograjo, ki pa mora biti iz prav tako kvalitetnih materialov, saj bomo naredili sami sebi najboljšo uslugo, če bomo najprej poskrbeli za varnost. Običajno si ljudje želijo tudi ograje za njuhove stopnice lesene, vendar pa to ni edina možnost, ki dobro pristoji lesenim stopnicam. Kovinsko ogrodje za ograjo nam lahko ob lesenih stopnicah ustvari prav tako usklajen videz kot leseno, ne bomo pa zgrešili tudi s kombinacijo kovinskih in lesenih elementov.

Trpežni materiali tako za zunanje kot notranje stopnice

V kolikor imamo že zunanje stopnice lesene, bodo gotovo tudi naše notranje stopnice lesene. Zunanjim stopnicam seveda grozi veliko več dejavnikov obrabe, zato bomo poskrbeli, da bodo narejene iz karseda kvalitetnih in obstojnih materialov. Če pa smo se odločili, da bodo naše notranje stopnice lesene, bomo tudi v tem primeru poskrbeli za to, da bodo narejene iz čimbolj trpežnih materialov, saj si nihče ne želi, da bi stopnice po nekaj letih začele škripati tako naglas, da bi vsaka hoja po njih pomenila svojevrstno glasbeno simfonijo. Tako kot drugi materiali, s katerimi obložimo naša tla, morajo tudi stopnice biti odporne na razlitje tekočine (vsaj v neki meri), ter na druge neprilike, ki jih lahko doletijo – udarci, nepričakovane večje obremenitve in podobne nesreče.