Izolacija strehe in fasade

Ni neobičajno, če se s ponosom lotimo opremljanja hiše, pa naj gre za obnovo že obstoječe stare bajte ali novogradnjo. Nekaj zelo zadovoljujočega je v tem, ko korak za korakom nastaja dom za nas in potencialno za našo družino. A naj smo opremljanju in snovanju predani in zagnani kolikor hočemo, se lahko mimogrede ujamemo v past preveč lahkovernega toplotnega izoliranja. Dobra toplotna izolacija fasade in strehe se zdi kot češnja na sadno kupo, a v resnici je bolj kupa sama, ali vsaj žlička.

Dobra investicija

Da je izolacija strehe in fasade objekta res na nivoju, pocukajmo za rokav strokovne izvajalce. Mnogo kdo, ki se smatra za hišnega mojstra, se je že opekel, ko je skušal hišo toplotno izolirati sam. Neustrezni in nestrokovni pristopi k opravilu lahko privedejo do zadrževanja vlage v zidovih in tleh, kar ima za posledico gojenje zelene plesni in trohnenje gradbenih materialov. Strokovni izvajalci se vsak teden srečajo najmanj s po enim primerom hiše, ki jo je ‘samouk’, glava družine, sam toplotno izoliral in to tako strokovno, da nato popravila škode stanejo tudi po petkrat več, kot bi v osnovi najem ekspertov.

Ravna streha

Izolacija strehe ni noben bavbav. Pogosto sestoji iz aplikacije ustreznih materialov v stropni segment, nakar se lahko prostor na vrhu poslopja uredi v vrt, kot je to dolgoletna praksa v Angliji, ali pa teraso z ležalniki. Ravna streha omogoča torej dodaten izkoristek vertikalne dimenzije, zato jo vse pogosteje srečujemo tudi na novogradnjah – hišah, ne le na večjih komercialnih stanovanjskih objektih.

Toplotna izolacija fasade in strehe nam pomaga ohraniti račun za elektriko in kurjavo nizek. Sredstva, ki bi jih sicer na škodo okolja izpustili v zrak, raje pretopimo v kaj koristnega zase in za svoje bližnje. Predvsem toplotna izolacija fasade lahko naredi veliko razliko pri vzdrževanju prijetne temperature v bivalnih prostorih!