Davčne blagajne za manj zahtevne uporabnike

Uporaba davčnih blagajn je zahtevana za vse, ki poslujejo z gotovino. Veljajo sicer nekatere izjeme in dodatni pogoji, vendar je zelo verjetno, da bo treba za gotovinsko poslovanje pač ustreči zakonu. Največ preglavic to povzroča prav manj zahtevnim podjetnikom, ki ne izdajajo veliko računov za gotovinsko poslovanje in nimajo velikih dohodkov, a morajo kljub temu ugoditi zahtevam zakona in morda tudi močno prilagoditi svoje poslovanje ter kupiti dodatno opremo, ki omogoča davčno potrjevanje računov. Imajo pa takšni uporabniki na srečo možnost izbrati nekatere prilagojene rešitve – ena možnost je mini davčna blagajna, ki je namenjena prav takšnim uporabnikom.

Mini davčna blagajna

Tudi mini davčna blagajna seveda ustreza zakonu, čeprav gre za nekoliko osiromašeno različico pravih blagajn z vsemi pripadajočimi funkcionalnostmi. Je pa ta rešitev res kot nalašč za tiste, ki z gotovino poslujejo le občasno. Namesto, da bi za manjše število računov morali nadgrajevati svojo opremo in uvajati nove delovne procese, jim mini davčna blagajna omogoča enostaven preskok brez večjih težav in zapletov.

Vezana knjiga računov

Za manj zahtevne podjetnike ostaja tudi možnost uporabe vezane knjige računov. V tem primeru se lahko uporabljajo običajne POS blagajne in sprotno davčno potrjevanje ni potrebno, je pa treba to storiti naknadno. Poleg tega je treba poskrbeti, da se v istem poslovnem prostoru ne uporabljajo hkrati vezane knjige računov ter POS blagajne, ki omogočajo davčno potrjevanje računov – treba se je odločiti le za eno možnost.

Tako vezana knjiga računov kot mini davčna blagajna seveda še vedno zahtevata davčno potrjevanje računov. Poleg tega v obeh primerih pridejo v poštev določene POS blagajne, ki še vedno prinašajo različne funkcionalnosti v zaključku nakupnega procesa. Na voljo so torej različne rešitve, ki dobro pokrivajo želje in potrebe manj zahtevnih podjetnikov. Je pa treba možnosti preučiti in ugotoviti, katera je najbolj smiselna – veliko je namreč odvisno od posameznega primera.